4. Havacılık, Uzay ve Psikoloji Kongresinin Bilimsel Programı














2. HUP Kongresi















1. HUP Kongresi


Kitapları:
1- Türk Hava Kuvvetlerinin Doğuş Yılları (2011)
2- Bir Jet Pilotunun Anıları
Hava Pilot Tümgeneral İrfan Sarp, 1936 yılında Adapazarı’nda doğmuştur. 1954 yılında Kuleli Askeri Lisesinden, 1956 yılında Hava Harp Okulundan mezun olmuştur. Pilotaj eğitimini ABD’de tamamlamıştır. Hava Kuvvetleri muharip jet uçuş birliklerinde F-86, F-84F, F-104 ve F-4 tipi uçaklarla uçmuş ve bu birliklerde Filo Harekat Subaylığı, Filo Komutanlığı, Harekat Komutanlığı ve Üs Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur. Jet Eğitim Filosunda ve uçuş birliklerinde T-33 uçaklarında uçuş öğretmenliği yapmıştır.
1970 yılında Hava Harp Akademisinden, 1971 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisinden mezun olmuştur. 1979 yılında Tuğgeneralliğe terfi etmiş; bu rütbede üç yıl Washington Hava Ataşeliği ve bir yıl Eskişehir 1nci Ana Jet Üs Komutanlığı görevi yapmıştır. 1983 yılında Tümgeneralliğe terfi etmiş; bu rütbede Hava Kuvvetleri Lojistik Başkanlığı ve Diyarbakır 2nci Hava Kuvveti Komutan Yardımcılığı görevinde bulunmuştur. 30 Ağustos 1987 tarihinde emekliye ayrılmıştır.

Kitapları:
1. Havada Kalan Sorular
2. Kalbimdeki Kanatlar
3. Mayday, Mayday, Mayday
1965 Ankara doğumlu olan Menderes Çakıcı, 1988 yılında ODTÜ Uçak Mühendisliği’nden mezun oldu. THY’nin pilot eğitimi için yurtdışına gönderilen Çakıcı, eğitim sonrası ikinci pilot olarak uçmaya başladı. Bugüne kadar Boeing 727, 737, RJ 70/100, Airbus 319-320-321 ve Boeing 777 tipi uçaklarda uçtu. Evli ve iki çocuk babası olan Çakıcı, halen Boeing 777 uçaklarında kaptan pilotluk ve uçuş kontrol öğretmeni olarak görev yapıyor.

Ali Faruk Yalap, 1983 yılında Hava Harp Okulu uçak mühendisliği bölümünden pilot teğmen olarak mezun olmuştur. 1984 yılı Eylül ayında hava pilot teğmen rütbesi ile hava kuvvetlerinin hava ulaştırma grup komutanlığına atanmıştır.
Kendisi, 1987 yılında filolarda icra edilen eğitim uçuşları için öğretmen olarak seçilmiş ve eğitmen eğitiminden mezun olarak tip eğitimlerine başlamıştır.
Hava kuvvetlerinde 223 filo (1984-1987), hava harp okulu manş ve irtibat kıt’a (1987-1992), 224 filo (1992), 223 filo (1993-1996), son olarak da Eskişehir’de önce 1nci taktik hava kuvveti irtibat kıt’a komutanı, sonra dönüşümle 201nci filo komutanı olarak 6 yıl görev yapıp, 2002 yılında hava pilot binbaşı rütbesi ile emekli olmuştur.
Onur Havayollarında yer dersleri ve uçuş öğretmenliği (TRE) yaptıktan sonra, 2010 yılında THY A320 kaptan pilotu oldu. THY Eğitim Başkanlığı’nda yer dersleri öğretmeni olarak 4 yıldır görev yapmakta olan A330 kaptan pilotumuz şu ana kadar 20.000+ saat uçuş deneyimine sahiptir.

Kitapları:
Chronicle of Turkish Aviation (2002)
Türkiye’de Ticari Havacılık Tarihi (2009)
Asırlık Yolculuk/Centenary Journey (2019)
Çocukluğundan beri havacılığa ilgi duyan Stuart Kline, 1983 yılında Sinop Amerikan radarında kripto uzmanı yaptığı askerliğin akabinde memleketi Los Angeles’e dönmüş, ama 1989’da İstanbul’a gelmiş. Müzisyenlik, çevirmenlik yapmış. Türkiye’de yerleşip evlenmiş. Jonathan Meriç ve Jacqueline Nil isimli iki çocuğu var. Asimile bir Türk olduğunu, bu ülkeyi çok sevdiğini, ama vatandaşlığa geçişi gerçekleştiremediğini söylüyor. 2002 yılında 560 sayfa hacimde ve ülkemizin havacılık tarihini anlatan belki de en kapsamlı kitap olan ‘Türk Havacılık Kronolojisi’ni yazmış. İlk Türk pilotu olarak bildiğimiz Fesa Bey’in ilk olduğu bilgisinin yanlışlığını iddia ederek Yzb. Fesa’dan 2 yıl önce 1910’da Fransa’da yaşayan August Deve isimli bir Türk’ün (dünyadaki 234’üncü pilot olarak) bröve aldığını belirlemiş. Ancak bu iddia Genelkurmay Başkanlığınca gerçeklerin çarpıtıldığı gerekçesiyle yalanlanmış… Kline, Atatürk’un uçmaktan korktuğu söylentisine yanıt olarak da; Ata’nın, Rumelikavaklı (Deli) Tahir Maner’in pilotluğunu yaptığı uçağa bindiğini tespit ediyor. ‘Efsane Türk Havacı’ listesi oluşturuyor ve hayranlık duyduğu bu kişilerin (Vecihi Hürkuş, Enver Akoğlu, Tarık Gökeri, ‘Deli’ Tahir, Sabiha Gökçen, Talip Demirkol) biyografilerini zenginleştiriyor. Kayseri’de gömülü olduğunu iddia ettiği 35 Alman uçağının izini sürüyor. NASA’da çalışan ilk Türk mühendis İsmail Akbay adına Havacılık ve Uzay Bilimleri müzesi kurmak istiyor. ‘Türkiye’de Ticari Havacılık Tarihi’ isimli bir kitap üzerinde çalışıyor…

Kitapları:
1. Havacılıkta Emniyet Yönetimi: Teoriden Uygulamaya Geleneksel ve Yeni Nesil Yaklaşımlar, 2018.
2. Havacılık Emniyeti, 2016, (Editör ve bölüm yazarı)
3. Havayolu Yönetimi, 2016, (Editör ve bölüm yazarı)
4. Havayolu Taşımacılığı Ve Ekonomik Düzenlemeler: Teori Ve Türkiye Uygulaması, 2015, (Editör ve bölüm yazarı)
5. Hava Taşımacılığı, 2012, (Editör ve bölüm yazarı)
6. Havaalanlarında Yap İşlet Devret Uygulamaları: Antalya ve Atatürk Havalimanlarındaki Uygulamaların Değerlendirilmesi, 2005, (Ortak yazar)
1988 yılında Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu’nun Uçak Elektroniği Bölümünden ön lisans, 1993 yılında Fransa’daki Bordeaux Teknik Üniversitesi’nden ‘Havacılık Bakımı’ alanında DEST Derecesi almıştır. 1996 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümünde lisans, 1998 yılında Sivil Havacılık Yönetimi ana bilim dalında yüksek lisans, 2002 yılında ise doktora dereceleri almıştır. Aynı zamanda lisans, yüksek lisans ve doktora seviyelerinde; emniyet yönetimi, havayolu yönetimi, insan faktörleri, havaaracı bakım yönetimi gibi konularda dersler vermektedir. “Minik Havacılar Uçmayı Öğreniyor”, “Havacılık İngilizcesi Uzaktan Eğitim Yazılımının Araştırılması, Geliştirilmesi, Tasarlanması, Üretimi ve Türkiye’de Pilot uygulaması”, “Üniversite ve Sektör Arasındaki Eğitim İşbirliğinin Değerlendirilmesi: SWOT”, “Türkiye’deki Hava Aracı Bakım İşletmelerinde Olumlu Emniyet Kültürünü Destekleyen Bir Disiplin Sisteminin Geliştirilmesi”, “Havaaracı Bakım Faaliyetlerinin Dış Kaynaklardan Sağlanması Sürecinde Havacılık Emniyetine Etki Eden Faktörlerin Araştırılması”, “Yer Hizmeti İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemlerinin Kritik Başarı Faktörlerinin Belirlenmesi”, “Havacılık Sektöründeki Yeni Mezunların Mesleki Gelişimi ve Avrupa İşgücü Piyasasına Katılımı İçin Budapeşte Ferihegy Uluslararası Havaalanında İşbaşı Eğitimi”, “Havacılık ve Uzay Tıbbı Uygulama ve Araştırma Merkezi Laboratuvarlarının Kurulması ve Kilit Personelin Eğitilmesi Projesi”, “Havaalanlarında Yap İşlet Devret Uygulamaları: Antalya ve Atatürk Havalimanlarındaki Uygulamaların Değerlendirilmesi” başlıklı projelerin bünyesinde yer almıştır. Yayınlarının detayları için:
https://akademik.eskisehir.edu.tr/egerede

Gizem Serin, Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ) Trafik ve Ulaşım Psikolojisi alanında yüksek lisans eğitimini tamamladıktan sonra yine aynı alanda doktora eğitimine başlamıştır.
Kendisi TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Araştırma Görevlisi olarak çalışırken aynı zamanda doktora eğitimine devam etmektedir. Yorgunluk ve emniyetsiz davranışlar ve CRM üzerine araştırmalar yapmaktadır.

Kitapları:
1. Uçuş Doktoru ve Uçuş Emniyeti (1994)
2. Havacılık Tıbbı El Kitabı (Editör) (1995)
3. İnsan Performansı ve Limitleri (2001)
4. Uçuş Ekipleri Yorgunluğu (2007)
5. Havacılık ve Uzay Psikolojisi
(2016) İstanbul Üniv. Tıp Fakültesini 1973 yılında bitirdi. 1975 yılında uçuş doktoru, 1980 yılında psikiyatri uzmanı oldu. ABD’de 1987 yılında Hava Fizyolojisi, 1991 yılında Hava Tababeti Tekâmül kursları gördü. 1992-1998 yıllarında Eskişehir Hava Hastanesi Fizyolojik Eğitim Merkezinde başkanlık, GATA Hava ve Uzay Hekimliği Merkezinde amirlik yaptı. 1998 yılında Hava Kuvvetlerinden albay rütbesiyle emekli oldu. 2011-2014 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Tıbbı Araştırma Merkezi Müdürlüğünde bulundu. 2000 yılından bugüne Havacılık Tıbbı Derneği’nin başkanı, Havacılık Tıbbı Bülteni’nin editörüdür. Kongre bildirileri ve makaleleri olarak yüzden fazla yayını bulunmaktadır. İnternet ortamında Airkule sitesinde 13 yıldır havacılık tıbbıyla ilgili köşe yazıları yazmaktadır. 2008 yılında Sağlık Bakanlığı Hava Ambulans Sistemi sağlık ekiplerinin ve 2015 yılında THY Aile Destek Timlerinin eğitimlerini yönetti. 2017 yılından itibaren Üsküdar Üniversitesinde Havacılık Psikolojisi Sertifika Kurslarının direktörlüğünü yapmaktadır. Halen Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fak. Psikoloji Bölümü öğretim üyeliği yapmakta, ayrıca kısmi zamanlı olarak Acıbadem Eskişehir Hastanesinde psikiyatri uzmanı olarak çalışmaktadır. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

Ebru Coşar, Çankaya Üniversitesiden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesinden formasyon eğitimini almıştır. Kendisi Türkiye’de ilk defa Üsküdar Üniversitesi ortaklığı ile yapılan Havacılık Psikolojisi Kursunun eğitmenlerindendir. Ayrıca Pegasus “Pilot Peer Support” projesinde psikolog olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Mehmet Ali Erkuş, Işık Üniversitesinden mezun olmuştur. Kendisi Türkiye’nin ilk uçuş psikologlarındandır. Türk Hava Yolları (THY) kabin memuru ve pilot işe alım süreçlerinde bulunmuş, Pegasus Hava Yolları için kurulmuş olan travmaya müdehale ekibinin koordinatörlüğünü yapmıştır. Türkiye’deki ilk Üsküdar Üniversitesi ortaklığı ile gerçekleşen havacılık psikolojisi sertifika kursunda eğitmenlik, Atatürk havalimanındaki patlamada travmaya müdehale için giden ekipte gönüllülük yapmış. Erkuş aynı zamanda, Havacılık Kaza Kırımlarında Aile Destek Timlerinin eğitimlerinde görev almıştır. 2000 yılında kurulmuş Havacılık Tıbbı Derneği yönetimindeki tek psikologdur. THY Uçuş Korkusunu Yenme Programı’nda psikolog olarak uzun süredir görev almaktadır.

Bayramkaya 2005 yılında Mersin Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olmuştur. Öğrencilik yıllarında (2001-2005) Türk Psikoloji Öğrencileri Çalışma Grubu (TPÖÇG) temsilcisi olarak çalışmış ve yapılan faaliyetlerde aktif görevlerde yer almıştır. 2009 yılında Hacettepe Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı’nı bitirmiştir. Bu süreçte, Bayramkaya 2007-2008 yıllarında Bilkent Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Gelişim Merkezi’nde (PDGM) üniversite öğrencileri ile bireysel terapi ve grup çalışmaları yürütmüş, çeşitli konularda konferans ve seminerler vermiştir. 2008-2009 yıllarında DBE-Davranış Bilimleri Enstitüsü’nde bireysel, çift/aile terapi seanslarını sürdürmüş ve başta performans geliştirme olmak üzere çeşitli konulardaki projelerde yer almıştır. 2008-2009 yıllarında Türk Psikologlar Derneği (TPD) yönetim kurulunda yer almıştır. Bayramkaya, 2009-2016 yılları arasında Sabancı Üniversitesi Psikoterapi ve Psikolojik Hizmetler Birimi psikoterapist ve eğitmen olarak çalışmıştır. Türk Psikologlar Derneği Travma Birimi’nde Psikolojik Acil Müdahale Ekibinde gönüllü olarak yer almaktadır. Türk Psikologlar Derneği ve EMDR Derneği üyesidir. Şu anda kurucusu olduğu Seyir Psikoloji’de çalışmalarına devam etmektedir. 2016 yılından beri İstanbul Kültür Üniversitesi Psikoloji bölümünde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak psikoterapi dersleri, 2019 yılından itibaren ise Acıbadem Üniversitesi SBE Klinik Psikoloji Yüksek Lisansında yarı zamanlı dersler vermektedir.

Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu, 1981 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü Psikoloji kürsüsünden mezun oldu. 1985 yılında Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümü’nde Prof. Dr. Engin Geçtan’ın danışmanlığında psikoloji alanında yüksek lisans tezini tamamladı. 1986 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın yurtdışı doktora bursunu kazandı ve Üniversity of Minnesota Felsefe Bölümü’nde 1990 yılında yüksek lisansını ve 1994 yılında doktorasını “Bölünmüş Bilinç Bölünmüş Kendilik midir?” konulu tezle tamamladı. 1996 yılında yardımcı doçent, 2007 yılında doçent oldu. 1996-2009 yılları arasında Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde görev yaptı. Eylül 2009’dan Temmuz 2013’e kadar Çağ Üniversitesi Psikoloji Bölümünde çalıştı. Temmuz 2013’te Toros Üniversitesi Psikoloji Bölümüne profesörlüğe yükseltilerek atandı. Halen Toros Üniversitesi’nde Psikoloji Bölüm başkanlığı görevini sürdürmektedir. 2003 yılında Akıl Yürütmeye Dair Mantık adlı kitabı yayınlandı. 2010 yılında Say yayınlarının Fikir Mimarları serisi için yazdığı Sören Kierkegaard ve Anadolu Üniversitesi Felsefe Bölümü uzaktan eğitim programı için yazdığı Zihin Felsefesi yayınlandı. Genellikle zihin felsefesi, bilim felsefesi, kadın felsefesi, varoluşçuluk ve felsefe terapisi alanlarında çalışmalar yapmaktadır. Bilişsel davranışçı terapi, çözüm odaklı kısa psikoterapi ve şema terapi alanında tamamlamış olduğu eğitimlerini felsefe terapisiyle harmanlayarak geliştirdiği eklektik bir terapi anlayışı vardır.

Dr. Öğretim Üyesi Osman Sirkeci, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesini 1984 yılında bitirdi. Yüksek lisansını ise MBA alanında Anadolu ve Köln Üniversitelerinde 2006 yılında tamamladı. Lisans eğitimini tamamladığı Dokuz Eylül Üniversitesinde Maliye alanındaki doktorasını 2011 yılında tamamladı. Uluslararası hakemli dergilerde yayınlanan birçok makalesi bulunmaktadır. (SCI, SSCI,Art and Humanities) Ayrıca uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan birçok yayının da bulunmaktadır.“Lokal Kalkınma İçin Sosyal Sermaye” adlı projenin yöneticiliğini yapmıştır. “Türk KOBİ’lerini Uluslararası İşbirliği”, “Küresel Krizde Kobilere Yeni Açılımlar”, “ÜNİLİSE PROJESİ” ve “Engelsiz Çözüm Ortaklığı ile Sınırları Aşıyoruz” adlı projelere danışmanlık vermiştir. İstanbul Airlines AŞ.’de 1993-94 yıllarında muhasebe müdürü olarak görev yapmıştır. Ardından bir yıl süre ile FlyExpress GmbH- Pegasus muhasebe ve personel müdürlüğü yapmıştır. 2015 yılında Giresun Üniversitesi Sivil Havacılık bölüm başkanlığını ve ardından aynı fakültenin 2016-2017 yıllarında müdür yardımcılığını yapmıştır. Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İdari Koordinatörü olarak çalışmaktadır.

Arınç Sönmez, İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olmuştur. Kendisi Türkiye’nin ilk psikolog yaygın eğitim eğitmenlerindendir. Şu ana kadar THY, Marmara Belediyeler Birliği, Yeşilay, EFPSA, TÜGVA, Kadıköy Belediyesi gibi 70 + organizasyona, 15 farklı ülkede, 40+ sosyal beceri konu başlığında eğitimler vermiştir.
Havacilikpsikolojisi.net’in Kurucu Ortağı, Organizationtalks’un Kurucu Başkanı, YOBBA Derneği’nin Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi, Nevzat Sıkık Kimsesiz Çocuklar Vakfı’nın Yönetim Kurulu Üyesi, THY Uçuş Korkusunu Yenme Programı’nın Psikoloğu ve Yönetici Danışmanı olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni (İngilizce) 1999 yılında, Başkent Üniversitesi Psikiyatri Anabilim dalındaki yüksek lisansını 2005 yılında tamamlamıştır. 2016 yılında Üsküdar Üniversitesi Yayınları, Yayın Kurulu Üyeliği ardından, 2017 yılında Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü müdürlüğü ve Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji Anabilim Dalı başkanlığı yapmıştır.


Kaptan Murat Tünay 1973 yılında İzmir’ de doğmuştur. Maltepe Askeri Lisesi ve Hava Harp Okulu Uçak Mühendisliği bölümünü takiben 1995 yılında Hava Pilot Teğmen olarak Türk Hava Kuvvetleri’nde göreve başlamıştır. 1998 yılında Eskişehir 1. Ana jet Üs 111. Filo Komutanlığı’na F-4E kol uçucusu olarak atanmış, 2006 yılına kadar kol uçucusu ve öğretmen pilotluk yapmıştır. Bu esnada F-4E/2020 modernizasyonu, milli ve yabancı silahların entegrasyonu, test pilotluğu, AR-GE faaliyetleri ve yazılım geliştirme projelerinde rol almış, özellikle Elektronik Harp alanında önemli özgün ve mili çalışmalarda bulunmuştur. 2006 yılında Konya 3. Ana jet Üs 132. Silah ve Taktikler filo Komutanlığı’na Silah ve Taktikler Filosu’nun kurulma aşamasında çalışmış, yurt içi ve yurt dışı birçok tatbikat ve eğitimlerde yer almıştır.
2011 yılında sivil havacılığa geçerek Pegasus Havayollarında ikinci pilot olarak göreve başlamıştır. 2014 yılında Pegasus Havayolları Uçuş Emniyet Müdürü pozisyonuna atanan Kaptan Murat Tünay 2016 yılında Emniyet ve Acil Durum Yönetimi Müdürü görevine geçerek SMS ve Uçuş Emniyeti alanında birçok çalışma ve faaliyetlerde bulunmuştur. Kaza araştırma ve olay incelemeleri,yorgunluk yönetimi (FRMS), acil durum tatbikatları, pist emniyeti, hava sahası emniyeti, FDM, risk yönetimi, saha denetlemeleri, LOSA konularında çalışmalar yapmıştır.
Kaptan Murat Tünay yurt içinde diğer şirketler ve kurumlar (SHGM, DHMİ, KAİK) ile birçok çalışma grupları ve faaliyetlerde bulunmakla birlikte yurt dışında ICAO, IATA, EASA, FSF, Eurocontrol, EPPSI gibi kurumların çalışma grubu üyelikleri ile projelerde yer almaya aktif olarak devam etmektedir.
2015 Germanwings kazası sonrası pilotların psikolojik durumlarının takibi ve desteği ile ilgili olarak yapılan çalışmalar sonrası 2018 yılında Milli Pilot Akran Destek (Pilot Peer Support) projesine başlamış, 2019 yılında Pegasus Havayolları’nda faaliyete geçirmiştir.
Kaptan Murat Tünay halen Pegasus Havayollarında Emniyet ve Acil Durum Yönetimi Müdürü, Boeing 737 uçaklarında öğretmen pilot (TRI) olarak görevine devam etmektedir.

İstanbul Üniversitesi psikoloji bölümünü 1999 yılında tamamladı. Ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde psikoloji yüksek lisans eğitimini aldı. Kurumsal gelişim eğitimleri, eğitim tasarımı, eğiticinin eğitimi, ihtiyaç analizleri, bilimsel ve etkili aktarım, süreç takibi, havacılık psikolojisi, pilot seçimi, psikolojik değerlendirme, grup mülakatları ve CRM alanlarında kendisini geliştirip profesyonel çalışma yetkinliklerini kazandı. Şu anda kendi kurduğu Mana Eğitim- Psikoloji- Danışmanlık Merkezi’nde çalışmaya devam ediyor.

Kitabı:
Kişilik Kuramları (2008)
Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi EBB/ Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünü 1998 yılında tamamlamış ardından aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanında yüksek lisansını 2003 yılında tamamlamış ve aynı üniversitede, aynı alanda doktorasının 2009 yılında tamamlamıştır. “Violence By Proxy In Othello Syndrome” adlı makalesi uluslararası alanda yayınlanmıştır (SCI, SSCI, AHCI). Ayrıca diğer dergilerde yer alan makaleleri ile hakemli kongre/ sempozyumların bildiri kitaplarında yer alan birçok yayını olmuştur. 2007 yılında “İlköğretim, lise ve üniversite öğrencilerinin cinsel bilgi düzeylerinin, cinselliğe ilişkin inanç ve tutumlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi”, BAP Arastırma Projesi’nde araştırmacı olarak yer almıştır. Şimdiye kadar psikoloji alanında sayısız lisans dersi vermiş ve halen ders vermeye devam etmektedir.

Dr Yildiz, NASA’ya ait Jet Propulsion Laboratory (JPL)’de derin uzay iletişimi ve astrofizik alanlarında araştırmacı olarak çalışmaktadır. Ankara Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde lisansını, Hollanda’da Groningen Üniversitesi’nde yüksek lisansını ve Leiden Üniversitesi Gözlemevi’nde de Molekül Astrofiziği alanında doktorasını tamamladı. Herschel Uzay Teleskobunu kullanarak yıldız oluşum bölgelerinde su ve oksijen moleküllerinin keşfini yapan takımda yer aldı. Çalışma konuları arasında derin uzay iletişimi, yıldız oluşumu ve büyük veri analizi ile bilgi madenciliği gelir.

Şeyma Çetin, Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olduktan sonra Üsküdar
Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı’nı tamamlayarak klinik psikolog olmuştur.
Uzmanlık alanı çocuk- ergen psikoterapisi ve havacılık psikolojisidir. Atatürk Havalimanındaki
patlamada travmaya müdahale ekibinde gönüllü olarak yer almıştır. Şuan da özel bir klinikte
seanslarını yürütmekle birlikte çeşitli özel ve kamu kurumlarında eğitimler vermektedir. Bunların
yanında Türk Hava Yolları’nın Uçuş Korkusunu Yenme Programı’nda psikolog olarak eğitim
vermektedir.

Kitapları:
Kariyer Gelişim Kuramları ve Kariyer Danışmanlığı (2015)
İnsan İlişkilerinde İletişim (2005)
Çalışan Memnuniyeti (2004)
Örgütsel Araştırmalarda Anket Yönetimi (2003)
Ergonomi (1998)
Prof. Dr. Pınar Ünsal Ege Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunudur. Milli Eğitim bakanlığı bursuyla gittiği İngiltere Hull Üniversitesi’nde sırasıyla Endüstri Psikolojisi yüksek lisansı ve Psikoloji doktorası yapmıştır. 1995 yılında çalışmaya başladığı ve 2014 yılında profesör olduğu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Uygulamalı Psikoloji Anabilim dalında Endüstri-Örgüt psikolojisinde alanında dersler vermektedir. Araştırma ilgi alanları arasında; iş yaşamında stres ve başaçıkma, kişilik ve kişiliğin ölçülmesi, personel seçim mülakatları ve pozitif psikoloji yer almaktadır. 2017 yılından beri Havacılık Psikolojisi Araştırmaları Enstitüsünde müdür olarak görev yapmaktadır.

Kitapları:
Astrolojinin Bilimle İmtihanı
Safsatalar: Aklın Kırk Haramisi
Çevirileri:
İrrasyonel
Başkalarının Aklı
.
İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Yüksek Lisans ve Doktora derecelerini İstanbul Kültür Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İşletme Yönetimi Anabilimdalı’ndan almıştır. Çalışmaları risk algısı, belirsizlik altında karar verme ve emniyet yönetimi üzerinedir. 2007 yılından bu yana sivil havacılık kalite, emniyet ve insan faktörleri alanlarında çeşitli yönetici pozisyonlarda çalışmıştır. 2013 yılından bu yana İstanbul Kültür Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak Emniyet Yönetim Sistemleri ve İnsan Faktörleri konularında dersler vermektedir. Sivil havacılık alanındaki profesyonel ve akademik çalışmaları dışında, ülkemizde bilimsel ve eleştirel düşüncenin yaygınlaşması için de uğraş vermektedir. Açık Bilim’in kurucusu, Yalansavar editörü ve Herkese Bilim Teknoloji Dergisi yayın kurulu üyesidir.

Alev Kılıçkeser Hottin, 1993’te Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu Pilotaj Bölümü’nden mezun olarak ticari havayollarındaki ilk Türk kadın pilot oldu. Çeşitli havayolu şirketlerinde Boeing 727, 737-400, 500,700 ve 800 model uçaklarda pilotluk yapan Hottin, davet edildiği 1996’daki Uluslararası Kadın Pilotlar Konferansı’nda ilk kadın uzay mekiği Commender’ı Eileen Collins ile çeşitli seminerlere katıldı.